Lion, de grote katachtige

De leeuw. Wikipedia omschrijft het als: “De leeuw (Panthera leo) is een groot roofdier uit de familie der katachtigen”. Niet verwonderlijk dat Apple dit als bijnaam aan hun laatste versie van OS X heeft gegeven. De verbeteringen die zijn doorgevoerd geven het systeem een gepolijste robuustheid.

Ik ga niet alle 250 verbeteringen bespreken. Die zijn allemaal al een keer besproken. Toch wil ik de algemene indruk van het systeem beschrijven. Twee jaar heb ik met Snow Leopard gewerkt. De zesde versie van OS X. Toch had ik toen de indruk dat het voornamelijk tweaks waren. Sneller, kleiner en gestroomlijnder. Maar geen echte grote veranderingen.

Bij Lion is dit anders. Nog steeds herkenbaar, maar met allerlei slimme functies. Programma’s op volledig scherm. Voor Windows gebruikers heel herkenbaar, bij Mac minder van zelf sprekend. Niet dat ik dit gemist heb trouwens. In Lion is dit anders. Het systeem ondersteund volledig scherm op een bijzondere manier. Je kunt alle schermen langs met een makkelijke swipe. Zonder stotteren, zonder dat het je computer vertraagd.

Samen met alle andere (soms kleine) verbeteringen voelt het alsof mijn iMac nieuw is. Terwijl hij al meer dan twee jaar oud is.

Zijn er ook mindere punten? Eentje maar buy 5mg cialis online. En dit is een extreem klein puntje. Rosetta is verdwenen in Lion. Uit de tijd dat Macs nog op een PowerPC-chip draaiden. Met Rosetta kun je oude programma’s op nieuwe Mac’s draaien. In Snow Leopard moest je het apart downloaden, in Lion komt het nooit. Dit betekent dat je oude programma’s niet meer kunt openen en installeren.

Is dit erg? Voor mij persoonlijk niet. Ik kan alleen Age of Empires II niet meer spelen. Oja, en de belastingaangiftes van 2008 en 2009 niet meer openen/bekijken. Maar als het goed is heb ik daar een oplossing voor gevonden. Daarover een andere keer meer.

Ik kan iedereen aanraden: download Lion!

[twitter style=”horizontal” source=”olafdb” float=”left”] [fbshare type=”button”]

3 thoughts on “Lion, de grote katachtige

 1. Ankie Reply

  Ik wacht nog met smart op het mailtje van Apple met een code zodat ik eindelijk zelf Lion kan gaan ontdekken.

 2. Vincent Reply

  Als Click&buy eindelijk mijn account weer eens unlocked (staat nog steeds op slot nadat ze een half jaar geleden iets niet konden afschrijven) kan ik hem ook kopen.. ben benieuwd!

 3. Patrick Reply

  Na sceptisch tegenover deze update te hebben gestaan moet ik toch zeggen dat het systeem heerlijk vlot werkt onder Lion. Zoals je meldt; het voelt alsof je achter een nieuwe Mac werkt. Alles werkt weer vlot, het swipen is een genot en de nieuwe functies leuk.

  ben het helemaal met je eens Olaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *