Spotify, legaal muziekwonder?

Legaal alle muziek luisteren die er bestaat. Spotify biedt deze kans. Door velen is de muziekdienst een muziekrevolutie genoemd. Q, een Brits magazine, voorspelt dat ‘muziek kopen’ over een aantal jaar achterhaald is. Net zo achterhaald als zelf op je vlees jagen.

Spotify?
Maar wat is Spotify precies? Spotify is een databank met miljarden tracks. Deze databank kun raadplegen door jezelf aan te melden en het bijbehorende programma te downloaden. In principe is de dienst gratis, maar dan heb je als gebruiker een aantal beperkingen: Je krijgt reclame te zien en je kunt maar een beperkt aantal uren muziek luisteren. Heb je geen zin in deze beperkingen dan is er een aantal abonnementen om dit op te lossen.

Deze abonnementen zijn er in twee smaken: Vijf euro per maand ben je kwijt voor Unlimited. Met Unlimited kun je onbeperkt muziek luisteren en zijn de reclames verdwenen. Wil je ook zonder internetconnectie luisteren dan heb je Premium nodig. Kosten: een tientje per maand. Premium is dit de enige manier om Spotify op je mobiele telefoon te krijgen.

Vanaf 1 mei gaat Spotify de gratis versie inperken. Zo kan je als gebruiker nog maar 10 uur per maand naar muziek luisteren. Eerder was dit nog 20 uur. Ook mag je per maand nog maar 5 keer naar hetzelfde liedje luisteren.

Voor- en nadelen
De voordelen van Spotify zijn eigenlijk heel simpel. Legaal bijna alle muziek ter wereld te beluisteren. Mobiel, op de computer, het maakt niet uit. Voor bijna elke telefoon zijn er speciale apps.

Het grootste nadeel is het niet ‘in bezit’ hebben van de muziek. Alles is opgeslagen op de servers van Spotify. Wil je alles zelf je mp3’tjes ordenen, dit gaat niet. Ook de reclames bij de gratis versie wordt vaak gezien als een ergernis.

Buitenland
Woon je in het buitenland? De beperkte beschikbaarheid in het buitenland kan lastig zijn. Alleen in Europa is er een aantal landen waar je Spotify kan gebruiken. Dit zijn Zweden, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Nederland. Wel lanceert Spotify zijn diensten in steeds meer (Europese) landen.

Hoewel Spotify al bijna twee jaar bezig is met de lancering in de Verenigde Staten, duurt het nog een hele tijd voordat de mensen daar kunnen genieten van de service. De platenmaatschappijen werken het Zweedse bedrijf tegen, omdat ze bang zijn voor nieuwe initiatieven. TechCrunch schrijfster Sarah Lacy zegt in een artikel: “Spotify heeft veel geld en tijd in een lancering gestopt. Ze kunnen het beste terugtrekken. Pas als ze groter zijn, en meer geld hebben kan Spotify de platenmaatschappijen op de knieën dwingen.”

Toekomst
Niels Aalberts van Eerste Hulp bij Plaat Opnamen (EHPO) voorspelt dat Spotify groot kan gaan worden. “Mijn conclusie dat Spotify een serieuze kans maakt om een belangrijk platform voor het gewenste en noodzakelijke abonnementenmodel te worden. (…) Muziek en internet: we komen er wel!”

Maar is dit een redmiddel voor de muziekindustrie die al jaren in zwaar weer verkeerd? Volgens techno-blogger Elger van der Wel zijn dit de initiatieven die de toekomst hebben. “In mijn ogen is een groot deel van de illegale uitwisseling van muziek, series en films op een vrij simpele manier tegen te gaan. De kracht zit hem hierbij in het simpele.”

Atze de Vrieze (3voor12) denkt dat Spotify het levende bewijs is dat de muziekindustrie aan het veranderen is. “Het liefst willen we de complete popgeschiedenis. Op onze telefoon, altijd beschikbaar. Spotify speelt op die nieuwe manier van muziekgebruik in.”

Toch zijn er niet alleen positieve geluiden te horen. Martijn Crama van MusicUnited vindt de vergoeding voor artiesten aan de magere kant. “Een groot muziekverbruiker met een gemiddelde van 5 uur streaming-muziek luisteren per dag zou €18,- per jaar opleveren voor de artiest. (…) Dus wat dat betreft nog weinig illusies dat de artiest ‘eerlijk’ wordt betaald voor zijn muziekwerkjes.”

Jij, als gebruiker, lijkt de winnaar te zijn in het avontuur wat Spotify heet. Daar zijn de meeste mensen het over eens. Of de artiesten rijk kunnen worden van deze dienst in nog maar afwachten.

One thought on “Spotify, legaal muziekwonder?

  1. Patrick Reply

    Spotify vind ik prachtig. Vooral omdat je met je iPhone makkelijk bij nieuwe muziek komt die je echt boeit. Hoor je op vakantie een leuk nummer? even checken in spotify!. Komt er op tv (uiteraard onverwacht tegenwoordig) een leuk nummer langs? Even faven op spotify!

    Het heeft de laatste 2 maanden mijn leven in ieder geval een stuk makkelijker gemaakt, maar moet mede dankzij de prijs toch even aan de kant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *