Thuiszorg Groningen deel van zorggigant

DEN HAAG – “We moeten voorkomen dat Thuiszorg Groningen bij een enorm bureaucratisch monster wordt gevoegd”. Dit zei Fleur Agema, lid van de PVV, tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Agema doet de uitspraak op het voornemen van TSN Thuiszorg om Thuiszorg Groningen over te nemen.

Na de faillietverklaring van hoofdconcern Meavita vorig jaar en de doorstart in februari 2009 is er een overnamekandidaat gevonden in TSN. Alleen de goedkeuring van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) is nog nodig om de overname te bekrachtigen. Voor de rest is alles in kannen en kruiken. De ophef in de politiek heeft te maken met de 15 miljoen euro die twee jaar gelden in het noodlijdende Meavita is gepompt.

Agema is bang voor “zorggiganten”. “We willen kleinschalige buurtzorg. Geen grote superconcerns die hele regio’s in handen hebben. Deze overname staat in schril contrast met deze wensen.”

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten reageerde op de kwestie met de mededeling dat er door het NMA extra goed op de overdracht wordt gelet. Het NMA zal aan de zienswijze van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een zwaardere weging toekennen. “Dezelfde kwaliteit moet worden gewaarborgd.”

Op aanvallen van Agema dat Thuiszorg Groningen ineens wordt overgenomen verdedigt Veldhuijzen van Zanten zich fel. “Het doel van de nieuw opgezette tijdelijke stichting na de doorstart was de overgang naar een nieuwe eigenaar. Volledig volgens het boekje dus.”
Op de vraag wat de grootte van het nieuwe concern wordt, kon de staatssecretaris geen antwoord geven. “In de voorbereiding kon ik niet aan deze cijfers komen. Ik zal deze meedelen in een brief aan de kamer.”

De inspectie zal wel alert blijven en de vinger aan de pols houden, belooft de staatssecretaris. Zo hoopt Veldhuijzen van Zanten een “bureaucratisch monster” te voorkomen. Er zijn en zullen bijvoorbeeld mystery guests ingezet worden. Deze mystery guests testen het bedrijf anoniem op kwaliteit, vriendelijkheid en snelheid.

Binnenkort wordt er een spoeddebat gehouden over de overname. De SP vindt de antwoorden van de staatssecretaris onvoldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *