Tron: Legacy

Dé 3D-film van het jaar. Zo wordt Tron: Legacy aangeprezen. Een jaar na Avatar is dit een flinke claim. En na het zien van de film ben ik van mening dat dit ook echt zo is. Het ís ook de beste 3D-film van 2010 (jaar van uitbrengen). Dat kan al snel, want er zijn geen andere 3D toppers.

Opvolgers van oude films zijn vaak omstreden. Immers, wordt er genoeg recht gedaan aan het origineel? Ik heb de oorspronkelijke versie van Tron niet gezien, maar het is duidelijk dat het verhaal in elkaar grijpt. Gelukkig wordt er genoeg uitgelegd, zodat iedereen aan zijn of haar trekken komt.

Was het 3D waardig? Nee, er zaten te weinig scènes in om een tevreden gevoel achter te laten. De verdeling 2D-3D is flink in het voordeel van 2D. Maar de scènes die in 3D zijn uitgevoerd, zijn geweldig. Mooie diepte, en een briljante kleurverhouding. De kleuren. Die zijn door de hele film speciaal. Het neoneffect spat ervan af. Zonder dat dit vervelend is.

De muziek is daarentegen fenomenaal. Daft Punk, bekend van ‘Harder, Beter, Faster, Stronger’ [YouTube, Spotify] en ‘Around the World’ [YouTube, Spotify] hebben de soundtrack geproduceerd. Over het gelijktijdig uitgekomen album, met dezelfde naam als de film, zijn de meningen verdeelt.
Persoonlijk vind ik de soundtrack perfect passen bij de film. De muziek is een verlengstuk van de film. Zeker omdat de Electronicasfeer van Daft Punk niet eerder zo prominent in een film naar voren is gekomen. Wel is hier een kanttekening te plaatsen. Verder dan een electronisch sausje gaat het niet. Er blijven veel strijkers, blaasinstrumenten en pauken te horen. Typische filmmuziek dus.

Deze film is een aanrader voor iedereen die van sciencefiction houdt. Voor iedereen die daar minder van houd is dit een mooie instapper. Of het de ultieme 3D film uit 2010 is weet ik niet. Het is zeker een eind in de goede richting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *